Dorpshuis De Stadsweide • Kortgene

Proeverij

zaterdag 24 september 2022
aanvang 20.00 uur

Proeverij Emelisse bieren

De proeverij wordt verzorgd door Jens van Stee van Unique Drinks. De proeverij bestaat uit 6 proefglazen per persoon en neemt 2 tot 2,5 uur in beslag.

Elk bier wordt begeleid met uitleg over de smaak en wat het bier uniek maakt in zijn soort. Tussen de rondes zal ook het brouwproces de revue passeren zodat u een beter beeld krijgen wat er nu eigenlijk gebeurt tijdens het brouwen en waarom er zo ontzettend veel soorten zijn.

Daarnaast is er tussen het proeven door voldoende gelegenheid om met elkaar te praten en worden er lekkere hapjes geserveerd.

Historie Emelisse Brouwerij

Fré Buijze, een hobbybrouwer was mede initiatiefnemer achter de oprichting van deze brouwerij. Hij begon einde jaren negentig een bier te laten brouwen met de naam Emelisse Abdijbier bij de Scheldebrouwerij. In september 1998 werd de Stichting Emelisse opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten. Een van hun doelstellingen was het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde brouwgerst. Aanvankelijk werd het Emelisse-bier voor de stichting gebrouwen bij Bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst. In 2005 werd een eigen brouwerij gebouwd die op 29 oktober datzelfde jaar officieel geopend werd. Er werd nauw samengewerkt met de Scheldebrouwerij, waar de flessen gebotteld worden. Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij brouwde er tot mei 2007 en daarna trad Kees Bubberman in dienst als brouwmeester. De brouwinstallatie heeft twee koperen ketels met een brouwcapaciteit van 1000 liter. Daarnaast zijn er twaalf lagertanks met een capaciteit van 160 hl, in 2012 kwamen er twee extra lagertanks van 30 hl bij. Wegens het succes van de bieren werd sinds 2010 een deel van de productie uitbesteed aan De Proefbrouwerij te Hijfte in België. Eind 2016 werden de activiteiten van brouwerij Emelisse overgenomen door brouwerij Slot Oostende uit Goes. Vanaf 2017 worden de Emelisse bieren gebrouwen in Goes. In Kamperland wordt de locatie niet meer gebruikt voor de productie, echter is daar nog wel het restaurant actief onder de naam Restaurant Emelisse (bron Wikipedia).

Ook leuk om te lezen, zie de site nederlandsebiercultuur.nl

Kaarten reserveren

Toegang € 15,00 / leden € 15,00

Andere voorstellingen uitgelicht

2022-08-15T21:41:41+02:00

Duo Duin & Berg11 september 2022 - Kats

Zuid-Afrikaanse poëzie in liedvorm door Gelske van der Duin (zang) en Yolande van de Berg (piano). De liederen nemen u mee op reis door de natuur van Zuid-Afrika. Met foto's van fotograaf Koos van Niekerk. Incl. inloop met koffie\thee en Zuid-Afrikaanse taart.

2022-06-22T14:11:34+02:00

Proeverij24 september 2022 - Kortgene

Eerder kwamen whisky, jenever en wijn aan de beurt, nu organiseren we een bierproeverij met Emelisse bieren. De proeverij wordt verzorgd door Jens van Stee van Unique Drinks. Tijdens deze proeverij proosten we natuurlijk op 180 jaar NUT departement Noord-Beveland.

Terug naar  programmaoverzicht