Het Drenthehuis • Geersdijk

Kunstlezing

Vincent: een leven in schilderijen

woensdag 21 februari 2018
aanvang 19:30 uur

Drs. Birgitte Mommers is een kunsthistorica die met veel enthousiasme haar luisteraars mee weet te voeren in de wereld van de kunst. Ze heeft een brede interesse: naast haar specialisatie in renaissance en barok heeft zij een voorliefde voor de oudheid, en de (Franse) negentiende eeuw. Voor het NUT Noord-Beveland verzorgt zij de lezing Vincent: een leven in schilderijen.

Vincent van Gogh is minder dan 10 jaar werkzaam geweest als schilder. Toch wist hij in die jaren het enorme aantal van 864 schilderijen te vervaardigen. Ook maakte hij in totaal ongeveer 1200 tekeningen.

Vooral in de schilderijen is de ontwikkeling van zijn stijl goed te zien. In zijn vroegste jaren, tot ongeveer 1885, schildert hij in Nederland vooral in donkere tonen. Wanneer hij echter, op uitnodiging van zijn broer Theo, naar Parijs vertrekt, worden zijn schilderijen lichter van kleur. De schildertechniek die hij in Parijs gaat gebruiken wordt gekenmerkt door stipjes en streepjes, die voortkomen uit zijn kennismaking met het neo-impressionisme. Vanuit Parijs gaat Vincent naar de Provence, waar hij achtereenvolgens in Arles en Saint-Rémy werkzaam is. Volgens kenners maakt hij hier zijn beste werken, zoals de serie “Zonnebloemen”. Zijn laatste werken vervaardigt Van Gogh in het kunstenaarsdorp Auvers-sur-Oise. Zijn stijl is hier veel expressiever dan in de voorgaande periodes, en wordt gekenmerkt door korte snelle streepjes op het doek.

Het werk van Van Gogh is niet los te zien van zijn leven. Aan de hand van zijn brieven aan onder anderen Theo en zijn zus Wilhelmina leidt Vincent ons door zijn leven, gevoelens en ervaringen. Sommige van zijn schilderijen zijn door de schilder zelf beschreven in zijn brieven, terwijl andere werken precies lijken te passen bij de gemoedstoestand van Vincent.

In deze lezing bespreken we enkele van Vincents topstukken, afkomstig uit musea over de hele wereld, tegen de achtergrond van zijn leven.

Toegang € 6,00 leden € 4,00

Andere voorstellingen uitgelicht

2023-01-27T10:14:05+01:00

Steven Kazàn & Jamie28 januari 2023 - Wissenkerke

In het voorjaar van 2020 werden Steven Kazàn en Jamie als duo op de kaart gezet door het razendpopulaire ‘Corona TV’. Deze ‘ongemakkelijke’ video’s werden in korte tijd miljoenen keren bekeken. Na hun online-avontuur, kun je Steven en Jamie zien tijdens hun live-show: ‘Hey hallo’. Een bizarre show vol droge humor, interactie en natuurlijk magie!