Zaal Onder de Toren • Wissenkerke

Freek de Jonge

‘De Zeeuwse jaren’

6 oktober 2024
aanvang 15.00 uur

Freek de Jonge | leest voor en signeert

De Zeeuwse Jaren

Twee weken nadat het boek De Zeeuwse Jaren, deel 3 van zijn memoires, verschijnt komt Freek de Jonge naar Noord-Beveland. Hij leest fragmenten voor, vertelt over de context en beantwoordt vragen. Na afloop zal hij zijn boeken signeren. In samenwerking met boekhandel De Koperen Tuin.

De jaren zestig vormen niet alleen Freek de Jonge, maar veranderen ook een hele samenleving. Hij brengt deze jaren, tussen de Cubacrisis (1962) en de maanlanding (1969), door in Goes waar zijn vader godsdienstleraar is geworden. Na een optreden op een schoolavond is zijn diepste verlangen komiek te worden á la Toon Hermans. De Zeeuwse jaren is het derde deel van Freeks memoires en geeft een onthullend beeld van hoe voorgeschiedenis en tijdgeest een van de meest succesvolle cabaretiers hebben voortgebracht die Nederland rijk is.
Zo snel mogelijk weg uit Zeeland en studeren in Amsterdam is dus geboden. Bij het lustrumcabaret Cabariolet van het Amsterdams Studenten Corps ontmoet hij Bram Vermeulen. Een jaar later is Neerlands Hoop In Bange Dagen een feit en in juni 1969 gaat hun eerste programma in première. Een week na die succesvolle start volgt een geruchtmakend interview in de Volkskrant. De naam is gevestigd, het imago bepaald. Na Kom verder! (1900-1951) en Reikhalzend verlangen (1951- 1962) geeft De Zeeuwse jaren nu een onthullend beeld van hoe voorgeschiedenis en tijdgeest een van de meest succesvolle cabaretiers hebben voortgebracht die Nederland rijk is.

Flaptekst:

November 1962 – een kernoorlog dreigt – verhuist het gezin De Jonge naar Zeeland, waar vader vrij abrupt als godsdienstleraar aan de slag gaat. Freek moet daar alles op alles zetten om zijn hbs b-diploma te halen.

In de hem kenmerkende stijl waarin zekerheid en twijfel elkaar afwisselen als waarheid en verbeelding maakt Freek de Jonge inzichtelijk hoe hij, kind van de jaren zestig, tot de keuzes is gekomen die hem – na de ontmoeting met Bram Vermeulen in 1967 – konden doen uitgroeien tot de man die het aanzien van het Nederlands cabaret heeft veranderd.

Hoewel hij geen leerboek heeft opengeslagen vormt zijn studententijd onmiskenbaar de opstap naar het ontregelende cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen.

De kennismaking – voorjaar 1968 – van Freeks vader met toeverlaat Bram zorgt voor een verrassende wending in de chronologie van dit boek, dat eindigt bij de maanlanding op Noord-Beveland.

‘Ik las De Zeeuwse jaren en ken nu het hele hoe en waarom van Freek de Jonge.’ – Jan Mulder

De Zeeuwse jaren gaan flonkerend door de nevelen van de herinnering.’ – Cherry Duyns

Freek de Jonge – Website

Toegang € 15,00 / leden € 15,00

Andere voorstellingen uitgelicht

2024-06-24T22:07:39+02:00

Orgelconcert11 augustus 2024 - Kats

In de zomermaanden organiseren we twee orgelconcerten. Stap eens binnen in de kerk om te luisteren naar de prachtige orgelklanken. Aan dit concert verlenen ook Corella Nijsse (sopraan) en Peter Reinders (tenor) hun medewerking.