Kerkje van Kats • Kats

Blackberry Blossom Bluegrass Band

met Marjolijn Polfliet

zaterdag 9 november 2019
aanvang 20.00 uur

BLACKBERRY BLOSSOM BLUEGRASS BAND

De naam van de band is afgeleid van “The Blackberry Blossom”, een oud vioolliedje, of op zijn folkmuzikants: ‘a fidletune’. Het stukje muziek is qua melodie en akkoordenstructuur in veel arrangementen terug te vinden. Een goed nummer voor het studeer- en oefenwerk op de gitaar. Een goede aanslagtechniek is belangrijk om snelheid te krijgen. Tijdens het oefenen kun je stapsgewijs het tempo van de uitvoering proberen op te voeren.”

Marjolijn Polfliet liep al jaren rond met het idee hier iets mee te gaan doen en raakte nog meer in vervoering door deze muziekstijl na het zien van de film The Broken Circle Breakdown. De liedjes spreken zo aan omdat het echt een ziel heeft, het zijn niet zomaar niemendalletjes maar het gaat echt ergens over. Een beetje drama, zoals in Franse chansons (die ze overigens natuurlijk ook gewoon blijft zingen!), daar houdt ze wel van op zijn tijd. Maar klassiekers als Jolene kun je bijvoorbeeld ook prima ‘verbluegrassen’ en gelukkig zit er ook heel veel vrolijks tussen.

Arjan Verdoorn en Marjolijn kwamen elkaar als collega’s tegen bij Toonbeeld in Terneuzen waar ze allebei werken en daar werd voor een gelegenheid een docentenband gevormd. Marjolijn had het lied ‘don’t think twice it’s all right’ van Bob Dylan op de repertoirelijst gezet en Arjan vroeg haar hoe ze daar zo bij kwam. Toen ze vertelde over haar voorliefde voor bluegrass werd Arjan meteen enthousiast en besloten ze samen een nieuw collectief op te richten. Vanavond bent u getuige van het eerste prille levenslicht van deze band.

WAT IS BLUEGRASS?

Bluegrass is een voortzetting van de oude stringbandmuziek, die zowel in de Europese als Afro-Amerikaanse tradities zijn wortels heeft. Het was de muziek van immigranten in de bergstreken van het oosten van Amerika. Het is muziek met veel Ierse en Schotse achtergronden, waarin de heimwee naar hun thuisland en het harde leven in de bergen te horen is in de typerende klaagzang van bluegrass. Maar bluegrass kan ook zeer up tempo en vrolijk zijn. Als een van de weinige soorten folkmuziek heeft bluegrass een jazzachtige structuur: één instrument speelt een solo, terwijl alle andere de begeleiding vervullen. De solo gaat vervolgens over van het ene instrument op het andere. Minstens zo belangrijk voor de definitie van het genre is de zang: de lead – vaak ongewoon hoog – de twee-, drie- of vierstemmige harmonieën, niet als een achtergrondkoortje, maar als een klank waarin de stemmen versmelten tot een geheel.
De eerste bluegrass werd vastgelegd op 16 september 1946 met als essentieel onderdeel de vijfsnarige banjo van Earl Scruggs. Monroe was eerst niet blij toen anderen zijn muziek gingen naspelen, maar uiteindelijk werd ook hem duidelijk dat hij de grondlegger was van een nieuwe muziekstijl.
Instrumenten
Naast de zang, het fundament van bluegrass, worden de volgende instrumenten gebruikt:
• Mandoline
• 5-snarige banjo
• Dreadnoughtgitaar
• Viool
• Contrabas
• Dobro of resonatorgitaar

Typische bluegrass is altijd akoestisch. Er wordt hooguit gebruikgemaakt van microfoons om het geluid te versterken. In België heeft bluegrass echt een opleving gehad door de film “The Broken Circle Breakdown”, een film die gaat over een bluegrassband. De soundtrack van deze film bestaat dus enkel en alleen uit bluegrassmuziek. Ook de film “O brother where art’ thou” heeft voor meer bekendheid van de bluegrassmuziek gezorgd.

https://youtu.be/uYMwYo09wY8

Toegang € 12,00 / leden € 10,00

Andere voorstellingen uitgelicht

2023-01-27T10:14:05+01:00

Steven Kazàn & Jamie28 januari 2023 - Wissenkerke

In het voorjaar van 2020 werden Steven Kazàn en Jamie als duo op de kaart gezet door het razendpopulaire ‘Corona TV’. Deze ‘ongemakkelijke’ video’s werden in korte tijd miljoenen keren bekeken. Na hun online-avontuur, kun je Steven en Jamie zien tijdens hun live-show: ‘Hey hallo’. Een bizarre show vol droge humor, interactie en natuurlijk magie!