Kunstlezing 2017-09-27T11:19:08+00:00

Project Description

Het Drenthehuis • Geersdijk

Kunstlezing

Vincent: een leven in schilderijen

woensdag 21 februari 2018
aanvang 19:30 uur

Drs. Birgitte Mommers is een kunsthistorica die met veel enthousiasme haar luisteraars mee weet te voeren in de wereld van de kunst. Ze heeft een brede interesse: naast haar specialisatie in renaissance en barok heeft zij een voorliefde voor de oudheid, en de (Franse) negentiende eeuw. Voor het NUT Noord-Beveland verzorgt zij de lezing Vincent: een leven in schilderijen.

Vincent van Gogh is minder dan 10 jaar werkzaam geweest als schilder. Toch wist hij in die jaren het enorme aantal van 864 schilderijen te vervaardigen. Ook maakte hij in totaal ongeveer 1200 tekeningen.

Vooral in de schilderijen is de ontwikkeling van zijn stijl goed te zien. In zijn vroegste jaren, tot ongeveer 1885, schildert hij in Nederland vooral in donkere tonen. Wanneer hij echter, op uitnodiging van zijn broer Theo, naar Parijs vertrekt, worden zijn schilderijen lichter van kleur. De schildertechniek die hij in Parijs gaat gebruiken wordt gekenmerkt door stipjes en streepjes, die voortkomen uit zijn kennismaking met het neo-impressionisme. Vanuit Parijs gaat Vincent naar de Provence, waar hij achtereenvolgens in Arles en Saint-Rémy werkzaam is. Volgens kenners maakt hij hier zijn beste werken, zoals de serie “Zonnebloemen”. Zijn laatste werken vervaardigt Van Gogh in het kunstenaarsdorp Auvers-sur-Oise. Zijn stijl is hier veel expressiever dan in de voorgaande periodes, en wordt gekenmerkt door korte snelle streepjes op het doek.

Het werk van Van Gogh is niet los te zien van zijn leven. Aan de hand van zijn brieven aan onder anderen Theo en zijn zus Wilhelmina leidt Vincent ons door zijn leven, gevoelens en ervaringen. Sommige van zijn schilderijen zijn door de schilder zelf beschreven in zijn brieven, terwijl andere werken precies lijken te passen bij de gemoedstoestand van Vincent.

In deze lezing bespreken we enkele van Vincents topstukken, afkomstig uit musea over de hele wereld, tegen de achtergrond van zijn leven.

reserveer ticket

Toegang € 6,00 leden € 4,00

Andere voorstellingen uitgelicht

2017-09-27T11:19:08+00:00
21 februari 2018 - Geersdijk

Kunstlezing

Kunsthistorica Birgitte Mommers bespreekt in deze lezing met veel enthousiasme enkele topstukken van Vincent van Gogh, afkomstig uit musea over de hele wereld, tegen de achtergrond van zijn leven.

2017-09-27T11:19:29+00:00
24 maart 2018 - Kortgene

Kikker! Kindervoorstelling

Een kleine intieme voorstelling van Kikker. Kikker zingt speciaal voor jou de leukste liedjes uit de Kikker-musicals en vertelt zelf al zijn avonturen! Naar de bekende boeken van Max Velthuijs, voor iedereen vanaf 3 jaar.

2017-09-27T11:19:46+00:00
18 maart 2018 - Kerkje van Kats

De Thuiskomst

Laat u tijdens dit concert meevoeren op een reis langs verschillende landen en tijden. U wordt verrast door een hele nieuwe dimensie van klanken en kleuren door de instrument combinatie van deze twee virtuoze dames.

Terug naar  programmaoverzicht